Vertebrate fauna of
 Southeast Asia

  

 

   
Home  
覧覧覧覧覧  
Southeast Asia fauna ...  
   
Primates
 Carnivorans
 Large Mammals
 Small Mammals
 Mammal calls
 Bats
覧覧�
Birds
覧覧�
 Snakes
 Lizards & Crocodilians
 Turtles
覧覧�
 Amphibians
 Tadpoles
 Frog calls
覧覧�
Freshwater Fishes
 Marine & Brackish Fishes
覧覧�
Species Lists
 





 


 
覧覧覧覧覧  
New Guinea herptiles ...  
Snakes   Lizards   Frogs  
覧覧覧覧覧  
SE Asia Vert Records (SEAVR) archives ...  
  Indochina Records
  Indonesia & PNG Records
Philippines Records
 
覧覧覧覧覧  
   
  New or updated pages ...
 
 
     
 
     
 
     
 
覧覧覧覧覧  
 

Search this site ...

 
 


   

 
覧覧覧覧覧  
 


Email :


Text and photos by Nick Baker, unless credited to others.
Copyright ゥ Ecology Asia 2026

 
     
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

   
   
 
Malayan Spotted-winged Fruit Bat 
-  Balionycteris seimundi
   
   

Fig 1
 

Fig 2
  

Fig 3
 

Fig 4

 

 

 

 

 

 

Order : CHIROPTERA
Family : Pteropodidae
Species : Balionycteris seimundi

Forearm Length : up to 4.5 cm
Weight : up to 15 grams
(Francis, 2019)

Measuring just 5 or 6 cm from head to toe, and weighing no more than 15 grams, Balionycteris seimundi (Malayan Spotted-winged Fruit Bat) was formerly treated as part of Balionycteris maculata (Khan et al, 2008). The species inhabits lowland primary rainforest or tall secondary forest, where it feeds on forest fruits.

In the field, this diminutive bat is easily identified by its small size, and by the pale spots which adorn the wing and the finger joints; such spots may also occur on the face and at the base of the ear. The dorsal fur is dark brown to dark grey, or black, and the head has the darkest fur. The underside is pale grey, and there is no tail. The eyes are relatively large.

This bat generally roosts in small groups, huddled together, typically beneath palm leaves, or amongst epiphytes. The absence of such plants in recently logged forest may encourage these bats to roost under man-made structures. They have also been recorded roosting in caves.

Balionycteris seimundi occurs in southern Thailand, Peninsular Malaysia and the Riau Archipelago of Indonesia. (Balionycteris maculata is now treated as restricted to Borneo).

Curiously there are no records from Singapore, despite this bat being present to the immediate north in Johor (Figure 3), and to the south on Bintan Island (Figures 1 and 2). 


Fig 1 : Four adult bats huddled together under a shelter in coastal forest at Bintan Island, Riau Archipelago, Indonesia.

Fig 2 : Single adult at the same roost, measuring just 6 cm from head to toe.

Fig 3 : Shelters such as this, along forest trails on Bintan Island, are sometimes used as roosting sites by small groups of Balionycteris seimundi.

Fig 4 : Part of a roost of six from Gunung Arong, Johor, Peninsular Malaysia.


References :

Francis, C.M., 2019. Mammals of South-east Asia. New Holland.

F.A.A. Khan, V.J. Swier, P.A. Larsen, S. Solari, K. Besar, M. Wahap, M.T. Abdullah, S. Ellagupillay, M. Marklarin, & R.J. Baker. 2008. Using Genetics and Morphology to Examine Species Diversity of Old World Bats: report of a recent collection from Malaysia. Occasional Papers of the Museum of Texas Tech University, 281:1-28.   

Lekagul, B., McNeely, J., 1977. Mammals of Thailand. Association for the Conservation of Wildlife, Thailand. 758 pp.

Payne, J., Francis, C.M., 1998. A Field Guide to the Mammals of Borneo. The Sabah Society.