Vertebrate fauna of
 Southeast Asia

  

 

   
Home  
覧覧覧覧覧  
Southeast Asia fauna ...  
   
Primates
 Carnivorans
 Large Mammals
 Small Mammals
 Mammal calls
 Bats
覧覧�
Birds
覧覧�
 Snakes
 Lizards & Crocodilians
 Turtles
覧覧�
 Amphibians
 Tadpoles
 Frog calls
覧覧�
Freshwater Fishes
 Marine & Brackish Fishes
覧覧�
Species Lists
 





 


 
覧覧覧覧覧  
New Guinea herptiles ...  
Snakes   Lizards   Frogs  
覧覧覧覧覧  
SE Asia Vert Records (SEAVR) archives ...  
  Indochina Records
  Indonesia & PNG Records
Philippines Records
 
覧覧覧覧覧  
   
  New or updated pages ...
 
 
     
 
     
 
     
 
覧覧覧覧覧  
 

Search this site ...

 
 


   

 
覧覧覧覧覧  
 


Email :


Text and photos by Nick Baker, unless credited to others.
Copyright ゥ Ecology Asia 2026

 
     
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

   
   
 
Black Giant Squirrel  - 
Ratufa bicolor
   
   

Fig 1


Fig 2


Fig 3
  

Fig 4


Fig 5


Fig 6

 

 

 

 

 

Order : RODENTIA
Family : Sciuridae
Species : Ratufa bicolor

Head-Body Length : Up to 40 cm
Tail Length : Up to 50 cm
Weight : Up to 1.6 kg ?

Ratufa bicolor (Black Giant Squirrel) is one of the largest squirrels in the world. It inhabits tall primary forest and generally remains high in the canopy, but at times may be found at lower levels when feeding. It is largely  solitary in habits and extremely shy, rarely coming to ground. It can confidently make huge leaps from branch to branch in the high canopy.

Its upperparts and tail are jet black, but the cheeks, chest, front of the forelimbs and underparts are  cream or orange. The tail is long and dorso-ventrally flattened.

Fruits, seeds and young leaves make up its diet, supplemented by occasional insects and sometimes birds eggs. It builds a large, spherical nest of leaves and twigs.

The species once ranged extensively from Nepal and Assam through Myanmar, Indochina and Thailand to Peninsular Malaysia, Sumatra, Java and Bali.  Its numbers have declined with the large-scale clearance of primary forest. It is absent from Singapore.


Fig 1 : Example from Johor,
Peninsular Malaysia.

Fig 2 : Orange-chested form from Langkawi, Peninsular Malaysia, showing typical feeding posture.

Fig 3 :
Photographed at Fraser's Hill, Pahang, Peninsular Malaysia.

Fig 4 : Example from Penang Island, Peninsular Malaysia.

Fig 5 : Pale-chested example
from Gunung Pulai, Johor, Peninsular Malaysia.

Fig 6 : This nest is estimated to measure 80 cm across, and is situated high in the canopy of secondary coastal forest on the island of Penang, Peninsular Malaysia.


References :

Francis, C.M., 2001. Mammals of South-east Asia. New Holland.    

Lekagul, B., McNeely, J., 1977. Mammals of Thailand. Association for the Conservation of Wildlife, Thailand. 758 pp.